Bir merkezi klima sistemidir. Klima santrali tarafından klimatize edilen hava, kanallar ile gerekli mahallere üflenir. Üfleme havası bazı sistemlerde tekrar toplanır, dönüş havası ile belli oranda karıştırılabilir ya da %100 taze hava kullanılabilir.

Hava kanalları kullanım yerine ve amacına göre galvanizli, alüminyum, paslanmaz saçtan, tekstil malzemeden (kumaş kanal) ; yuvarlak, oval yada dörtgen kesitte imal edilirler. Hava kanallarına gerekli yerlerde değişik boya türleri tatbik edilir.

Klima sisteminde hava kanalları içten veya dıştan, ısı ve ses yalıtım amacıyla muhtelif malzemeler ile izole edilir. İzolenin gayesi ısı kaybına ve kanalarda terlemeye engel olmaktır. Akustik endişenin olduğu yerlerde cihaz giriş ve çıkışında susturucu kullanılabilir.

Klima santralleri bünyelerinde aspiratör, egzost, filtre, karışım, ısıtıcı, soğutucu, nemlendirme ve vantilatör hücrelerini bulundururlar.

Klima santralleri genellikle galvanizli saç ile imal edilirler. İçlerinde muhtelif çeşitlerde iskelet sistemi mevcuttur. Klima santral gövdesi çift kat sacın arası taşyünü yada poliüretan dolgulu olarak üretilir. İklime göre gövde kalınlıkları değişkenlik gösterir. Kapaklarda uygun fitiller ile sızdırmazlık temin edilir. Dış gövdede gözetlemeler bulunur. Kapılarda emniyet switch kullanılır.

Isıtıcı ve soğutucu serpantin bakır boru ve alüminyum fin kanatlıdır. Filtreler kullanım alanına göre değişik hassasiyetlerde seçilmektedir. Ameliyathaneler, temiz odalar vb. hassas ortamlarda hijyenik tip klima santrali kullanırken, üfleme noktasında % 99,9999 a varan hassasiyetlerde hepa filtreler kullanılabilmektedir. Hijyenik klima santrallerinde iç yüzeyde paslanmaz malzeme kullanılır.

Klima santrallerinde ısıtma, soğutma, nemlendirme, filtrasyon ve taze hava oranı için muhtelif otomasyon elemanları kullanılır. Otomasyon elemanları kullanıldığı yere göre elektrikli veya pnömatik olabilir. Frekans kontrollü fan motoru kullanarak enerjiden tasarruf sağlarken, istenilen hassasiyeti yakalayabiliyoruz.

Klima Santrallerini günümüzde daha çok VRF dış ünite ile entegre dx ( direct expansion) olarak çalıştırıyoruz. Isıtma ve soğutmayı VRF dış üniteden dx olarak sağlıyoruz. Soğutma grubu, Kalorifer kazanı, kazan dairesi tesisatı, pompa vs kullanmadan sistemi çalıştırıyoruz. Soğuk bölgeler için yine sıcaksu kazanından takviye alabiliyoruz. Sıcaksuyun bulunmadığı yerlerde rezistanslı/elektrikli ısıtıcılar kullanıyor, bunları kademeli olarak çalıştırıyoruz. Klima Santral bünyesine Isı Geri Kazanım ünitesi ekleyerek enerjiden tasarruf sağlıyoruz.

Basit sistemlerde Klima Santrallerinin kontrolünü VRF'ye bırakıyoruz. Özellikli sistemlerde Klima Santraline özel yazılımlı otomasyon uyguluyoruz. VRF'nin kumandasını da bu otomasyona devrediyoruz. Etools bulut üzerinden sistemi uzaktan tam kontrol ve kumanda edebiliyoruz.

Bilgi Almak İstiyorum